Д-р Хубенова: Комбинираната анестезия дава възможност за по-добър контрол над болката

 

Когато бъдещата майка се вълнува основно от въпроса „Каква анестезия да избера, за да не мисля само за болката?”, на дневен ред идва експертизата на професионалиста, който й помага да направи информиран избор. Като част от нашия екип д-р Петя Хубенова е сред анестeзиолозите, които превръщат „Свети Лазар” в предпочитана дестинация за раждане за стотици семейства. 

Професионалният й път минава през Многопрофилна болница Биша-Клод Бернар в Париж и преподавателско място в катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в Медицински университет-София.

Какво трябва да знаете за видовете анестезия и последващия процес на възстановяване - вижте в интервюто с д-р Хубенова. 

Д-р Хубенова, какво представлява комбинираната анестезия?

Тази анестетична техника съчетава два метода – спинална анестезия и епидурална аналгезия. Ефектът на спиналната анестезия настъпва бързо. След 6-7 минути усещанията са вече потиснати и операцията може да започне. Епидуралният катетър ще бъде използван след края на операцията, когато ефектът на спиналната анестезия вече отминава. Тогава с ниски дози обезболяващи през катетъра жената не усеща болка, лесно и бързо се възстановява.

Каква е разликата при възстановяването между спиналната анестезия и комбинираната?

След секцио възстановяването става постепенно. Основен фактор за това в първите 24 часа е овладяване на болката и създаването на комфорт за пациентката. Когато е направена комбинирана анестезия се постига по-ефективно обезболяване без пикове и големи амплитуди на стрес. След операция със спинална анестезия ефектът на медикаментите отминава за около два часа и се появяват усещания, които могат да бъдат доста силни. Венозни обезболяващи често се поставят когато пациентът вече агонизира. Това означава, че тялото е ангажирано със „справянето“ с болката и така се забавя и затормозява възстановяването. 

Кои са плюсовете на комбинираната анестезия?

Дава възможност за по-добър контрол на болката и по-добри условия за възстановяване на тялото.
Колко време продължава комбинираната анестезия и нужни ли са допълнителни обезболяващи след операцията?
Ефектът на силно потисната чувствителност е около два часа. След това пациентката започва да се раздвижва и има сила да стъпва и да се придвижва. Наличието на епидурален катетър осигурява обезболяването през първите 24 часа. Отстранява се на следващата сутрин след операцията. 

Какво бихте посъветвали пациентките за избора на анестезия при предстояща гинекологична операция?
Когато интервенцията го позволява, препоръчвам комбинирана локална анестезия – спинална анестезия с епидурално обезболяване след операцията. По този начин пациентките се възстановяват лесно и бързо. Покоят и комфорта за тялото дават възможност за ранно раздвижване.